Ako imate mnogo, dajte od svog bogatstva;
ako imate malo, dajte od svog srca. (arapska poslovica)

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo realizirana je edukacija profesora o društveno korisnom učenju u dvije grupe 20 – 21.1. 2020. godine sa početkom u amfiteatru Treće gimnazije u Sarajevu.

Ispred Srednje škole za okoliš i drvni dizajn Sarajevo edukaciji su prisustvovali profesori Maida Haskić, Alma Horman, Alma Vojniković i pedagogica Semira Karapuš zajedno sa predstavnicima sljedećih škola:
1. Prva bošnjačka gimnazija,
2. Srednja medicinska škola,
3. Perzijsko-bosanski koledž,
4. Srednja zubotehnička škola,
5. Srednja elektrotehnička škola,
6. Srednja ekonomska škola,
7. Peta gimnazija,
8. Srednja škola metalskih zanimanja,
9. Treća gimnazija,
10. Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje,
11. Srednja medicinska škola Jezero,
12. Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju,
13. Srednjoškolski centar Vogošća,
14. Poslovno-komercijalna i trgovačka škola.

Društveno korisno učenje (DKU) ili model učenja zalaganjem u zajednici je način putem kojeg učenici mogu svoja teorijska znanja primijeniti u stvarnom životu i doprinijeti razvoju svoje zajednice. Osim što se mladim naraštajima daje mogućnost aktivnog sudjelovanja u rješavanju društvenih problema, povezuje ih se s ostalim relevantnim sudionicima u zajednici koji im mogu pružiti dodatna znanja i vještine.
Bila je to zanimljiva edukacija koja je ponudila praktična rješenja učešća učenika i profesora u njihovoj zajednici, a koja će se realizirati u narednoj školskoj godini.