Podjelom zahvalnica i slanjem poruka djeci svijeta u Sarajevu je završen Peti višednevni međunarodni kongres "Djeca - Stubovi svijeta" koje je istoimeno Udruženje iz Bosne i Hercegovine organiziralo od 18. do 22. novembra.
Oko 90 učenika osnovnih i srednjih škola iz Sarajeva, Jajca i Beograda je u proteklim danima razgovaralo o temama: "Etika poslovanja - Stop korupciji", "Ja, učenik, moj korak u Evropsku uniju", "Moral, znanje - dar, dug domovini", "Ubojito sredstvo u džepu maloljetnika" i "Respekt prema roditeljima i starijim osobama".
Predsjednica Udruženja "Djeca - Stubovi svijeta" profesorica Fatima Hukić kazala je na pres-konferenciji da je moto svakog od održanih kongresa, pa i ovogodišnjeg, "Etika u filozofiji življenja - borba za čovjeka u ljudskom biću" te poručila da će to biti najteža i najkompleksnija borba 21. stoljeća.
Djeca su u okviru Kongresa posjetila i spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992–1995. te poslala poruku donosiocima vlasti i međunarodnoj zajednici da naučna dostignuća i sredstva ulažu u liječenje, odgoj i obrazovanje djece, a ne na usavršavanje i gomilanje oružja.
Učesnici Kongresa kazali su za medije da su naučili mnogo na tom skupu, upoznali nove prijatelje i stekli nova neprocjenjiva iskustva. Izrazili su nadu da će i naredne godine imati priliku učestvovati na kongresu.
- Nadamo se da smo ti koji će sutra promijeniti svijet na bolje - zaključili su učesnici.
Cilj Kongresa, čiji najbrojniji učesnici, zbog mlade životne dobi nazivaju taj događaj i Kongresom tinejdžera, je da ukaže porukama, njihove i starijih generacija, na potrebu njegovanja univerzalnih ljudskih vrijednosti, prava mladih na kojima počiva budućnost društva, da žive i odrastaju u slobodnom i zdravom okruženju, u okrilju zdrave porodice, škole i društva općenito, kao i da vlastitim primjerom i marljivim zalaganjem ukazuju na vrijednosti lijepog odgoja, obrazovanja i univerzalne vrednote da čovjek u svakoj situaciji treba da ostane – čovjek.
Ispred učenika iz naše škole izjavu je dala učenica Totić Ajla koja je rekla da je Kongres za sve bilo jedno prelijepo iskustvo, naučili su dosta toga i stekli nove vještine koje će moći upotrijebiti ne samo u školi, već i u ostalim segmentima života, u budućnosti gradeći bolje društvo.