Dragi učenici, želimo vam sretan i uspješan početak drugog polugodišta. Nadamo se da ste se odmorili i raspust dobro iskoristili pripremajući se za drugo polugodište.

Iako je u našoj školi mjesec decembar prilično stresan zbog završnih testova i dodatnih predmetnih obaveza, naši učenici su ipak učestvovali na nekoliko važnih aktivnosti pokazujući svoju humanost, organiziranost i udruženost kroz društveno korisno učenje. Nekoliko je aktivnosti iza njih:
• Obilježavanja Dana ljudskih prava.
Učenici škole su na poziv Mreže za izgradnju mira i Info centra Evropske unije u BiH su 10. decembra učestvovali na obilježavanju Dana ljudskih prava zajedno sa više od 600 učenika/ca iz čitave Bosne i Hercegovine. Prisutni su bili i zvaničnici Evropske unije, ambasadori zemalja članica Evropske unije, predstavnici međunarodnih organizacija i civilnog društva u Bosni i Hercegovini, ističući značaj poštivanja i uvažavanja osnovnih ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.
Ljudska prava, demokratija i vladavina prava su osnovni principi Evropske unije. Poštivanje ljudskih prava preduvjet je za zemlje koje teže pridruživanju Evropskoj uniji. Dobitnica ovogodišnje Mirovne nagrade je Gordana Vidović kojoj je nagradu uručio ambasador Italije u BiH Nicola Minasi.
Ovogodišnji događaj je posebno obilježilo obraćanje Nimet Adday, djevojčice iz Sirije koja već devet godina putuje u potrazi za novim domom. Naši učenici su došli na ideju da ovoj djevojčici koja zbog rata živi daleko od svoje domovine daruju simboličan poklon kao znak vršnjačke podrške. Poklon-proizvod naše modelarske sekcije djevojčici Nimet uručio je učenik Amar Matrić. Gest je naišao da oduševljenje organizatora i djevojčice koja je reagirala vrlo emotivno. Učenici koj su učestvovali u ovoj manifestaciji su: Selimović Aida, Hurem Nejla, Durić Nedžad, Serdarević Tarik, Beriša Timur, Bećirević Mahir, Hajdarević Imran, Šutković Lamija, Konaković Mahira, Delić Elma, Krako Amila, Pavlović Denis, Tahirović Benjamin, Ahmetspahić Džejna i Amar Matrić.
U pratnji učenika je bila pedagogica Karapuš Semira.
• Suradnja sa studentima Odsjeka za biologiju
U organizaciji Udruženja studenata biologije u Bosni i Hercegovini, 23. decembra ove godine, u prostorijama Prirodno-matematičkog fakulteta održana je prezentacija realizovanog projekta „Kreiranje Edukativnog parka na zelenim površinama PMF-a”.
Projekt je osmišljen s ciljem da prostor zapadne strane botaničke bašte PMF-a postane mjesto na kojem će studenti i učenici izvoditi praktičnu nastavu. Prilikom pisanja projekta, uz pomoć stručnog osoblja, izrađeni su nacrti budućeg izgleda Edukativnog parka i aula PMF-a. U nacrtima je tačno određeno gdje će se saditi koja biljna vrsta, a sami nacrti su pravljeni na temelju idejnih skica za uređenje botaničke bašte PMF-a iz 1980. godine koje su izradili akademik Vladimir Beus i prof. dr. Petar Grgić.
Jedan od ciljeva je i uvezati sve uzraste kroz edukaciju i praksu, te im pokazati da mladi zaista mogu doprinijeti poboljšanju i očuvanju životne sredine.
Ovim povodom, održane su edukativne radionice u OŠ „Kovačići“ i Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn. Za ovaj projekat učenici III-F su sa nastavnicima praktične nastave izradili klupe i kante u školskoj radionici.
Projekat Udruženja studenata biologije u Bosni i Hercegovini podržan je od strane Općine Novo Sarajevo.
Studenti su izrazili volju da u narednom periodu radimo na zajedničkom projektu uređenja zelene površine.
• Humanitarna akcija: „Jedan slatkiš, jedno dijete“
Kraj prvog polugodišta na najljepši način su obilježili učenici i uposlenici naše škole. Predstavnica Vijeća učenika Aida Selimović je došla na ideju da ovogodišnje novogodišnje paketiće koje učenici sami prave povodom akcije „Jedan slatkiš, jedno dijete“ dodijele djeci koja su zbrinuta u Zavodu Pazarić.
Akcija je trajala dvije sedmice i bio je veliki odziv učenika, uposlenika kao i roditelja.
Od novca skupljenog u akciji učenici su napravili 100 paketića. U ovoj skoro samostalnoj akciji učenika svoj doprinos su dali učenice III-e Selimović Aida, Hurem Nejla, Sudar Ardoana, Čusto Adna, pedagogica Karapuš Semira i profesor vjeronauke Imamović Muamer koji je osigurao prevoz učenika i paketića do Pazarića.
Uprava Zavoda kao i štićenici su bili mnogo obradovani kako posjetom učenika tako i paketićima kao simbolom pažnje.

Idemo dalje, nastavljamo sa pozitivnim primjerima iz prakse.